Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami ad

Główny metabolit moczu prostaglandyny D2 – kwas 9., 11-.-dihydroksy-15-okso-2,3,18,19-tetrankorrost-5-eno-1,20-dioikowy (PGD-M) – został zsyntetyzowany i przekształcony do [184] -znakowanego wzorca wewnętrznego, jak opisano w innym miejscu 13, 14 Pomiar histaminy, N-metylohistaminy. i PGD-M w moczu
Histamina, N-metylohistamina i PGD-M były mierzone w moczu za pomocą bardzo dokładnych, stabilnych izotopowo-rozcieńczonych spektrometrii masowych.15 16 17 Dokładność i dokładność oznaczeń były następujące: dla histaminy, . 3 procent i 98 procent, odpowiednio; dla N-metylohistaminy, . 2 procent i 97 procent; i dla PGD-M, . 7 procent i 96 procent. Stężenie kreatyniny w moczu mierzono metodą pikrynianu sodu przy użyciu AutoAnalyzer II (Technicon, Tarrytown, NY). Wyniki oznaczeń histaminy i N-metylohistaminy wyrażono jako pikomole na mikromol kreatyniny, a wyniki testu PGD-M jako pikomoli na milimol kreatyniny. Normalny zakres dla każdej substancji określono na podstawie pomiarów u 20 zdrowych osób.
Zachowanie i obsługa ryb
Marlin zamieszany w incydent z zatruciem został złowiony w Kostaryce i poleciał do Miami. Został on wysłany do Nashville za pośrednictwem chłodzonej ciężarówki 9 czerwca 1990 r. W dniu 12 czerwca dotarł do lokalnego dostawcy handlowego w Nashville i został umieszczony w chodziarce w temperaturze ° C. Ryby zostały przetransportowane do lokalnej stołówki 14 czerwca ciężarówką z chłodnią i przechowane w chłodziarce do chodzenia w temperaturze 7 ° C. Później tego dnia rybę pokrojono w plasterki i umieszczono w chłodziarce do schładzania w temperaturze 9 ° C. Następnego ranka ryba była gotowana i podawana na lunch. Przygotowano około 50 porcji po 100 do 150 g każda, z czego 25 podano tego dnia.
W badaniu kontrolnym zdrowym osobnikom karmiono świeży marlin. Ryba ta, uzyskana w dniu jej przybycia do Nashville od tego samego lokalnego dostawcy, była grilowana i podawana bezpośrednio po zakupie.
Badania kliniczne
Przebadaliśmy trzy osoby, u których wystąpiły objawy scombrotoksyczności po zjedzeniu implikowanego marlina. Każdy zjadał jedną porcję ryby. Czwarta osoba, główny mieszkaniec medyczny na Uniwersytecie Vanderbilt, rozpoznała w rybach niezwykły pieprzny, metaliczny smak. Ponieważ wiedział, że ten smak jest charakterystyczny dla ryb zaangażowanych w zatrucie rybami tarami, 2, 18 zjadł tylko niewielką porcję i nie połykał porcji, które smakowały jak pieprz. Nie miał później objawów scombrotoksyczności. Zatrute osoby to dwaj mężczyźni i jedna kobieta, odpowiednio 35, 27 i 25 lat. Wszyscy byli zdrowi i żaden z nich nie miał żadnej historii reakcji alergicznych na ryby, ani nie przyjmował żadnych leków. Trzy oddzielne próbki moczu zostały pobrane od każdej z czterech osób do pomiarów histaminy, N-metylohistaminy i PGD-M. Pierwszą próbkę moczu otrzymano po jednej do czterech godzin po spożyciu ryb. Druga była 24-godzinną kolekcją rozpoczętą po pobraniu pierwszej próbki. Trzecią próbkę zebrano przez 24 godziny 14 dni po zatruciu.
Wszystkie badane osoby były personelem medycznym Uniwersytetu Vanderbilt. Zostaliśmy poinformowani o ich przypadkach przez innego lekarza na uniwersytecie, który uznał, że objawy były najprawdopodobniej spowodowane zatruciem skrobio-ryb
[hasła pokrewne: dyżury aptek kościan, anafaza, endometrioza w bliźnie po cc ]

No Responses to “Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami ad”

Powiązane tematy z artykułem: anafaza dyżury aptek kościan endometrioza w bliźnie po cc

Partnerzy serwisu:
Przeczytaj też:
Wygląd jądra

Żywe jądro komórkowe ma wygląd drobno- i gęstoziarnisty. Zwraca też uwagę jedno lub kilka większych, okrągłych, błyszczących ziarn lub kropel; są to zbudowane z białka jąderka (nucleoli). Jądro otoczone jest błoną jądrową, warstwą, która odgranicza wnętrze jądra od otaczającej je zawsze ze wszystkich stron plazmy. Subtelną strukturę jądra można rozpatrywać przede wszystkim na bardzo dobrze […]

Charakterystyczna cecha wiertarek wspólrzednosciowych jest mozliwosc przesuwu stolu w…

Charakterystyczną cechą wiertarek współrzędnościowych jest możliwość przesuwu stołu w dwóch kierunkach wzajemnie prostopadłych z dokładnością do 1 urn. Przesunięcie stołu określamy za pomocą układu współrzędnych prostokątnych x, y. Pomiaru rozstawienia tych otworów dokonujemy przez porównanie współrzędnych stołu. Jeżeli otwór A został przykładowo wykonany w położeniu stołu określonym współrzędną Xl = 150,328 mm (stół był o […]

Państwo roślinne

Zielony barwik umożliwia roślinie budowanie ze związków nieorganicznych organicznej substancji ciała i w ten sposób czyni jej życie niezależnym od zwierząt; zwierzę natomiast jest bezpośrednio lub pośrednio uzależnione od rośliny, gdyż do odżywiania potrzebne mu są związki organiczne. W przeciwieństwie do zwierząt dla roślin jest też charakterystyczne to, że ich wzrost i w ogóle rozwój […]

Przełomowy moment

Pójście do szkoły to przełomowy moment w życiu dziecka. Oto staje się uczniem – ma nowe prawa i obowiązki. Problem z sześciolatkami w szkole to kwestia dojrzałości szkolnej. Rzeczą trudną do zakwestionowania jest szybszy rozwój dzieci i gotowość u sporej części maluchów pod względem edukacyjnym. Szkoła podstawowa wymaga dostosowania zachowania do zapisów szkolnego regulaminu.

DevURL
Polecamy rowniez: