Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami ad

Główny metabolit moczu prostaglandyny D2 – kwas 9., 11-.-dihydroksy-15-okso-2,3,18,19-tetrankorrost-5-eno-1,20-dioikowy (PGD-M) – został zsyntetyzowany i przekształcony do [184] -znakowanego wzorca wewnętrznego, jak opisano w innym miejscu 13, 14 Pomiar histaminy, N-metylohistaminy. i PGD-M w moczu
Histamina, N-metylohistamina i PGD-M były mierzone w moczu za pomocą bardzo dokładnych, stabilnych izotopowo-rozcieńczonych spektrometrii masowych.15 16 17 Dokładność i dokładność oznaczeń były następujące: dla histaminy, . 3 procent i 98 procent, odpowiednio; dla N-metylohistaminy, . 2 procent i 97 procent; i dla PGD-M, . 7 procent i 96 procent. Stężenie kreatyniny w moczu mierzono metodą pikrynianu sodu przy użyciu AutoAnalyzer II (Technicon, Tarrytown, NY). Wyniki oznaczeń histaminy i N-metylohistaminy wyrażono jako pikomole na mikromol kreatyniny, a wyniki testu PGD-M jako pikomoli na milimol kreatyniny. Normalny zakres dla każdej substancji określono na podstawie pomiarów u 20 zdrowych osób.
Zachowanie i obsługa ryb
Marlin zamieszany w incydent z zatruciem został złowiony w Kostaryce i poleciał do Miami. Został on wysłany do Nashville za pośrednictwem chłodzonej ciężarówki 9 czerwca 1990 r. W dniu 12 czerwca dotarł do lokalnego dostawcy handlowego w Nashville i został umieszczony w chodziarce w temperaturze ° C. Ryby zostały przetransportowane do lokalnej stołówki 14 czerwca ciężarówką z chłodnią i przechowane w chłodziarce do chodzenia w temperaturze 7 ° C. Później tego dnia rybę pokrojono w plasterki i umieszczono w chłodziarce do schładzania w temperaturze 9 ° C. Następnego ranka ryba była gotowana i podawana na lunch. Przygotowano około 50 porcji po 100 do 150 g każda, z czego 25 podano tego dnia.
W badaniu kontrolnym zdrowym osobnikom karmiono świeży marlin. Ryba ta, uzyskana w dniu jej przybycia do Nashville od tego samego lokalnego dostawcy, była grilowana i podawana bezpośrednio po zakupie.
Badania kliniczne
Przebadaliśmy trzy osoby, u których wystąpiły objawy scombrotoksyczności po zjedzeniu implikowanego marlina. Każdy zjadał jedną porcję ryby. Czwarta osoba, główny mieszkaniec medyczny na Uniwersytecie Vanderbilt, rozpoznała w rybach niezwykły pieprzny, metaliczny smak. Ponieważ wiedział, że ten smak jest charakterystyczny dla ryb zaangażowanych w zatrucie rybami tarami, 2, 18 zjadł tylko niewielką porcję i nie połykał porcji, które smakowały jak pieprz. Nie miał później objawów scombrotoksyczności. Zatrute osoby to dwaj mężczyźni i jedna kobieta, odpowiednio 35, 27 i 25 lat. Wszyscy byli zdrowi i żaden z nich nie miał żadnej historii reakcji alergicznych na ryby, ani nie przyjmował żadnych leków. Trzy oddzielne próbki moczu zostały pobrane od każdej z czterech osób do pomiarów histaminy, N-metylohistaminy i PGD-M. Pierwszą próbkę moczu otrzymano po jednej do czterech godzin po spożyciu ryb. Druga była 24-godzinną kolekcją rozpoczętą po pobraniu pierwszej próbki. Trzecią próbkę zebrano przez 24 godziny 14 dni po zatruciu.
Wszystkie badane osoby były personelem medycznym Uniwersytetu Vanderbilt. Zostaliśmy poinformowani o ich przypadkach przez innego lekarza na uniwersytecie, który uznał, że objawy były najprawdopodobniej spowodowane zatruciem skrobio-ryb
[hasła pokrewne: dyżury aptek kościan, anafaza, endometrioza w bliźnie po cc ]

No Responses to “Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami ad”

Powiązane tematy z artykułem: anafaza dyżury aptek kościan endometrioza w bliźnie po cc

Partnerzy serwisu:


Przeczytaj też:
Powoduje to koniecznosc ograniczenia szybkosci skrawania, uniemozliwiajac zwiekszenie wydajnosci obróbki

Powoduje to konieczność ograniczenia szybkości skrawania, uniemożliwiając zwiększenie wydajności obróbki. Struganie jest ekonomiczne w przypadku obróbki długich i wąskich przedmiotów lub wielu przedmiotów krótkich, gdy istnieje możltiwość zamocowania ich na całej długości stołu. Strugarki poprzeczne Po prowadnicach kadłuba 1 przesuwa się ruchem postępowo-zwrotnym suwak 2. Stół roboczy 3 może . przesuwać się po poziomych prowadnicach […]

Proces zanikania włókien łączących

Proces zanikania włókien łączących postępuje od jąder potomnych ku powstającej blaszce środkowej. Na obu powierzchniach blaszki środkowej zostaną następnie odkładane delikatne początkowo błony pierwotne. Jeśli szerokość komórki jest nieznaczna, płaszczyzna równikowa fragmoplastu ze wszystkich stron wchodzi w zetkniecie ze ścianami bocznymi komórki. Nowa przegroda zatem dzieli wówczas niemal cd razu protoplast macierzysty na potomne. Jeśli […]

Sanie podluzne przesuwaja sie w kierunku równoleglym do osi wrzeciona po prowadnicach loza (tzw

Sanie podłużne przesuwają się w kierunku równoległym do osi wrzeciona po prowadnicach łoża (tzw. stół krzyżowo-obrotowy). Wspornik 3 możemy również przesuwać po prowadnicach łoża. Podtrzymka 9 uzyskuje automatyczny przesuw wzdłuż prowadnic wspornika w kierunku pionowym zgodny z posuwem wrzeciennika. Podczas wykonywania długich otworów przelotowych przy użyciu wytaczadeł podtrzymka wspornika podpiera swobodny koniec wytaczadła, dzięki czemu […]

Edukacja w naszym kraju

W Polsce szkoła jest obowiązkowa. To dzięki niej nie jesteśmy zacofani, umiemy poprawianie pisać oraz czytać. To jest bardzo ważne w życiu każdego człowieka. W naszym kraju szkołę rozpoczyna się w wieku siedmiu lat. Także wiek jest odpowiedni.

DevURL
Polecamy rowniez: