Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami ad

Główny metabolit moczu prostaglandyny D2 – kwas 9., 11-.-dihydroksy-15-okso-2,3,18,19-tetrankorrost-5-eno-1,20-dioikowy (PGD-M) – został zsyntetyzowany i przekształcony do [184] -znakowanego wzorca wewnętrznego, jak opisano w innym miejscu 13, 14 Pomiar histaminy, N-metylohistaminy. i PGD-M w moczu
Histamina, N-metylohistamina i PGD-M były mierzone w moczu za pomocą bardzo dokładnych, stabilnych izotopowo-rozcieńczonych spektrometrii masowych.15 16 17 Dokładność i dokładność oznaczeń były następujące: dla histaminy, . 3 procent i 98 procent, odpowiednio; dla N-metylohistaminy, . 2 procent i 97 procent; i dla PGD-M, . 7 procent i 96 procent. Stężenie kreatyniny w moczu mierzono metodą pikrynianu sodu przy użyciu AutoAnalyzer II (Technicon, Tarrytown, NY). Wyniki oznaczeń histaminy i N-metylohistaminy wyrażono jako pikomole na mikromol kreatyniny, a wyniki testu PGD-M jako pikomoli na milimol kreatyniny. Normalny zakres dla każdej substancji określono na podstawie pomiarów u 20 zdrowych osób.
Zachowanie i obsługa ryb
Marlin zamieszany w incydent z zatruciem został złowiony w Kostaryce i poleciał do Miami. Został on wysłany do Nashville za pośrednictwem chłodzonej ciężarówki 9 czerwca 1990 r. W dniu 12 czerwca dotarł do lokalnego dostawcy handlowego w Nashville i został umieszczony w chodziarce w temperaturze ° C. Ryby zostały przetransportowane do lokalnej stołówki 14 czerwca ciężarówką z chłodnią i przechowane w chłodziarce do chodzenia w temperaturze 7 ° C. Później tego dnia rybę pokrojono w plasterki i umieszczono w chłodziarce do schładzania w temperaturze 9 ° C. Następnego ranka ryba była gotowana i podawana na lunch. Przygotowano około 50 porcji po 100 do 150 g każda, z czego 25 podano tego dnia.
W badaniu kontrolnym zdrowym osobnikom karmiono świeży marlin. Ryba ta, uzyskana w dniu jej przybycia do Nashville od tego samego lokalnego dostawcy, była grilowana i podawana bezpośrednio po zakupie.
Badania kliniczne
Przebadaliśmy trzy osoby, u których wystąpiły objawy scombrotoksyczności po zjedzeniu implikowanego marlina. Każdy zjadał jedną porcję ryby. Czwarta osoba, główny mieszkaniec medyczny na Uniwersytecie Vanderbilt, rozpoznała w rybach niezwykły pieprzny, metaliczny smak. Ponieważ wiedział, że ten smak jest charakterystyczny dla ryb zaangażowanych w zatrucie rybami tarami, 2, 18 zjadł tylko niewielką porcję i nie połykał porcji, które smakowały jak pieprz. Nie miał później objawów scombrotoksyczności. Zatrute osoby to dwaj mężczyźni i jedna kobieta, odpowiednio 35, 27 i 25 lat. Wszyscy byli zdrowi i żaden z nich nie miał żadnej historii reakcji alergicznych na ryby, ani nie przyjmował żadnych leków. Trzy oddzielne próbki moczu zostały pobrane od każdej z czterech osób do pomiarów histaminy, N-metylohistaminy i PGD-M. Pierwszą próbkę moczu otrzymano po jednej do czterech godzin po spożyciu ryb. Druga była 24-godzinną kolekcją rozpoczętą po pobraniu pierwszej próbki. Trzecią próbkę zebrano przez 24 godziny 14 dni po zatruciu.
Wszystkie badane osoby były personelem medycznym Uniwersytetu Vanderbilt. Zostaliśmy poinformowani o ich przypadkach przez innego lekarza na uniwersytecie, który uznał, że objawy były najprawdopodobniej spowodowane zatruciem skrobio-ryb
[hasła pokrewne: dyżury aptek kościan, anafaza, endometrioza w bliźnie po cc ]

No Responses to “Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami ad”

Powiązane tematy z artykułem: anafaza dyżury aptek kościan endometrioza w bliźnie po cc

Partnerzy serwisu:


Przeczytaj też:
Różnice w poziomie nauczania w szkołach

Teoretycznie jakość nauki we wszystkich polskich szkołach tego samego typu powinna być jednakowa. W rzeczywistości jednak wiedza przekazywana jest uczniom na różnym poziomie. Są szkoły, które cieszą się wysoką renomą i dostanie do nich uzależnione jest od wyników nauki we wcześniejszych etapach kształcenia. Inne natomiast nie mogą pochwalić się zbytnią popularnością wśród uczniów, zainteresowanych jak […]

Państwo roślinne

Zielony barwik umożliwia roślinie budowanie ze związków nieorganicznych organicznej substancji ciała i w ten sposób czyni jej życie niezależnym od zwierząt; zwierzę natomiast jest bezpośrednio lub pośrednio uzależnione od rośliny, gdyż do odżywiania potrzebne mu są związki organiczne. W przeciwieństwie do zwierząt dla roślin jest też charakterystyczne to, że ich wzrost i w ogóle rozwój […]

Rozsuwanie się par chromatyd

Rozsuwanie się par chromatyd zachodzi w różnych punktach i polega na uwypuklaniu się pętli 0 budowie podwójnej. Ściślejsze połączenie ze stadium zygotenu zostaje zachowane tylko pomiędzy dwiema z czterech chromatyd każdego biwalentu; istnieje ono w jednym lub kilku niekiedy z góry określonych punktach. Takie połączenie wykazują dwie chromatydy, z których każda należy do innego partnera. […]

Znaczenie jądra

Jądro konieczne jest do istnienia życia w komórce. Wielkie znaczenie ma ono jako nosiciel czynników dziedzicznych — genów. Nie jest jeszcze dostatecznie poznane, jaki udział bierze ono w zjawiskach życiowych protoplastu. Prawdopodobnie pewne części składowe jądra, być może także jego jąderka, biorą udział w syntezie białek w cytoplazmie. W komórkach embrionalnych plastydy są licznymi, bardzo […]

DevURL
Polecamy rowniez: