Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami ad

Główny metabolit moczu prostaglandyny D2 – kwas 9., 11-.-dihydroksy-15-okso-2,3,18,19-tetrankorrost-5-eno-1,20-dioikowy (PGD-M) – został zsyntetyzowany i przekształcony do [184] -znakowanego wzorca wewnętrznego, jak opisano w innym miejscu 13, 14 Pomiar histaminy, N-metylohistaminy. i PGD-M w moczu
Histamina, N-metylohistamina i PGD-M były mierzone w moczu za pomocą bardzo dokładnych, stabilnych izotopowo-rozcieńczonych spektrometrii masowych.15 16 17 Dokładność i dokładność oznaczeń były następujące: dla histaminy, . 3 procent i 98 procent, odpowiednio; dla N-metylohistaminy, . 2 procent i 97 procent; i dla PGD-M, . 7 procent i 96 procent. Stężenie kreatyniny w moczu mierzono metodą pikrynianu sodu przy użyciu AutoAnalyzer II (Technicon, Tarrytown, NY). Wyniki oznaczeń histaminy i N-metylohistaminy wyrażono jako pikomole na mikromol kreatyniny, a wyniki testu PGD-M jako pikomoli na milimol kreatyniny. Normalny zakres dla każdej substancji określono na podstawie pomiarów u 20 zdrowych osób.
Zachowanie i obsługa ryb
Marlin zamieszany w incydent z zatruciem został złowiony w Kostaryce i poleciał do Miami. Został on wysłany do Nashville za pośrednictwem chłodzonej ciężarówki 9 czerwca 1990 r. W dniu 12 czerwca dotarł do lokalnego dostawcy handlowego w Nashville i został umieszczony w chodziarce w temperaturze ° C. Ryby zostały przetransportowane do lokalnej stołówki 14 czerwca ciężarówką z chłodnią i przechowane w chłodziarce do chodzenia w temperaturze 7 ° C. Później tego dnia rybę pokrojono w plasterki i umieszczono w chłodziarce do schładzania w temperaturze 9 ° C. Następnego ranka ryba była gotowana i podawana na lunch. Przygotowano około 50 porcji po 100 do 150 g każda, z czego 25 podano tego dnia.
W badaniu kontrolnym zdrowym osobnikom karmiono świeży marlin. Ryba ta, uzyskana w dniu jej przybycia do Nashville od tego samego lokalnego dostawcy, była grilowana i podawana bezpośrednio po zakupie.
Badania kliniczne
Przebadaliśmy trzy osoby, u których wystąpiły objawy scombrotoksyczności po zjedzeniu implikowanego marlina. Każdy zjadał jedną porcję ryby. Czwarta osoba, główny mieszkaniec medyczny na Uniwersytecie Vanderbilt, rozpoznała w rybach niezwykły pieprzny, metaliczny smak. Ponieważ wiedział, że ten smak jest charakterystyczny dla ryb zaangażowanych w zatrucie rybami tarami, 2, 18 zjadł tylko niewielką porcję i nie połykał porcji, które smakowały jak pieprz. Nie miał później objawów scombrotoksyczności. Zatrute osoby to dwaj mężczyźni i jedna kobieta, odpowiednio 35, 27 i 25 lat. Wszyscy byli zdrowi i żaden z nich nie miał żadnej historii reakcji alergicznych na ryby, ani nie przyjmował żadnych leków. Trzy oddzielne próbki moczu zostały pobrane od każdej z czterech osób do pomiarów histaminy, N-metylohistaminy i PGD-M. Pierwszą próbkę moczu otrzymano po jednej do czterech godzin po spożyciu ryb. Druga była 24-godzinną kolekcją rozpoczętą po pobraniu pierwszej próbki. Trzecią próbkę zebrano przez 24 godziny 14 dni po zatruciu.
Wszystkie badane osoby były personelem medycznym Uniwersytetu Vanderbilt. Zostaliśmy poinformowani o ich przypadkach przez innego lekarza na uniwersytecie, który uznał, że objawy były najprawdopodobniej spowodowane zatruciem skrobio-ryb
[hasła pokrewne: dyżury aptek kościan, anafaza, endometrioza w bliźnie po cc ]

No Responses to “Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami ad”

Powiązane tematy z artykułem: anafaza dyżury aptek kościan endometrioza w bliźnie po cc

Partnerzy serwisu:


Przeczytaj też:
Podział istot żywych

Istoty żywe dzielimy na rośliny i zwierzęta; nauka o istotach żywych, biologia, składa się z nauki o roślinach, czyli botaniki, oraz nauki o zwierzętach, czyli zoologii. Gdy mówi się o roślinach, ma sie zazwyczaj na myśli zielone kwitnące i owocujące istoty przyrośnięte do podłoża; za zwierzęta natomiast uważa się istoty żywe, obdarzone zdolnością ruchu, wyszukujące […]

Wybór drogi życiowej

Koniec gimnazjum to czas wyboru drogi życiowej. To niezwykle ważna decyzja w życiu nastolatka, który musi zastanowić się, co chciałby robić, kiedy będzie dorosły. Eksperci od rynku pracy polecają gimnazjalistom szkoły kształcące w określonym zawodzie – zawodówki i technika. Dobry fach, dający pracę wraca do łask uczniów i doradców zawodowych. W pierwszych latach XXI wieku […]

Chromoplasty

Jesienne czerwone zabarwienie liści wywołane jest barwieniem się soku komórkowego na czerwono dzięki antocyjanom. Brunatnienie obumierających liści jest zjawiskiem pośmiertnym, przy którym występują brunatne barwiki rozpuszczalne w wodzie. Natomiast u tych drzew iglastych, które w zimie zmieniają barwe z zielonej na żółtobrunatną, a wiosną z powrotem zielenieją (np. Thuja occidentalis), przekształcenia zachodzące w barwikach żywych […]

Idarucyzumab do odwrócenia Dabigatranu – pełna analiza kohortowa ad

Protokół badania, który jest dostępny wraz z pełnym tekstem tego artykułu, został zatwierdzony przez wszystkie odpowiednie komisje opiniodawcze instytucji. Wszyscy autorzy przyczynili się do opracowania manuskryptu, podjęli decyzję o przesłaniu manuskryptu do publikacji oraz zapewnili kompletność i dokładność danych, dokładność analiz oraz wierność badania do protokołu. Nikt, kto nie jest autorem, nie przyczynił się do […]

DevURL
Polecamy rowniez: