Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami cd

Następnie kafeteria została poinformowana o zatruciu i przestała podawać rybę. Nie udało się zidentyfikować innych osób, które jadły ryby w stołówce tego dnia, aby stwierdzić, czy którekolwiek z nich miało objawy zatrucia. Zajęte części ryb zostały zajęte i wysłane do laboratoriów w Food and Drug Administration w Atlancie w celu analizy zawartości histaminy za pomocą standardowej metody fluorometrycznej.19 W badaniu kontrolnym mierzyliśmy także wydalanie z moczem histaminy i N-metylohistaminy u trzech normalnych osobników po spożyciu świeżej marliny. Każdy badany zjadał 125 g gotowanej ryby. Próbki moczu zostały pobrane do analizy od każdej osoby w ciągu 24 godzin przed spożyciem ryb. Po spożyciu ryby, pobrano pierwszą próbkę moczu (otrzymaną w ciągu pierwszych 4 godzin) i następującą po niej 24-godzinną zbiórkę od każdego osobnika. Trzy porcje świeżego marlin również analizowano pod kątem zawartości histaminy.
Wyniki
Podsumowanie kliniczne
Trzy dotknięte chorobą osoby miały objawy zatrucia, które zaczęły się 10 do 30 minut po spożyciu ryby i polegały na silnym bólu głowy, łagodnych nudnościach i intensywnym zaczerwienieniu, szczególnie na twarzy. Jedna osoba miała również ciężką biegunkę nagłego ataku. Jeden z trzech szukał opieki w izbie przyjęć szpitala Vanderbilt i otrzymał difenhydraminę (50 mg domięśniowo), co spowodowało złagodzenie objawów w ciągu 30 minut. Druga osoba, lekarz, podawała sobie difenhydraminę (50 mg domięśniowo), co również spowodowało szybką poprawę objawów w ciągu około 30 minut. Trzecia osoba nie otrzymała antyhistaminy. Jego objawy ustąpiły po około trzech godzinach.
W badaniu kontrolnym żaden z trzech osobników, którzy zjadali świeżą marlinę nie wykazywał objawów scombrotoksyczności.
Zawartość histaminy po spożyciu ryb
Analiza FDA czterech próbek losowych partii ryb zaangażowanych w zatrucie wykazała poziomy 2495, 1456, 842 i 2503 .mol histaminy na 100 g ryb. Chociaż marlin jest rybą niegazowaną i nie odnotowano wcześniej, że powoduje zatrucie skombiowe, zawartość histaminy w rybach była bardzo wysoka. FDA ustaliła poziom zagrożenia zatruciem z tuńczyka, który zawiera histaminę w stężeniu powyżej 450 .mol na 100 g20; świeży tuńczyk zawiera mniej niż 9 .moli na 100 g.18 Zawartość histaminy świeżego marlina, która nie powodowała objawów zatrucia, była niewykrywalna (<4,5 .mol na 100 g).
Wydalanie z moczem histaminy i N-metylohistaminy
Ryc. 1. Ryc. 1. Wydalanie z moczem N-metylohistaminy, histaminy i PGD-M u trzech osób z Scombrotoxism. Pierwszy unieważniony mocz został zebrany w ciągu do 4 godzin po zatruciu, a następnie natychmiast po 24-godzinnym pobraniu, a następnie w drugiej 24-godzinnej zbiórce 14 dni po zatruciu. Każda osoba jest oznaczona innym symbolem. Poziome linie oznaczają normalne średnie +2 SD.
Początkowo zbadaliśmy, czy spożycie ryb spowodowało absorpcję znacznych ilości histaminy lub jej metabolitów przez pomiar wydalania z moczem metabolitu histaminy N-metylohistaminy (ryc.
[przypisy: , sanvita knurów, profaza ]

No Responses to “Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami cd”

Powiązane tematy z artykułem: medpolonia profaza sanvita knurów

Przeczytaj też:
Chromonemy

Z obserwacji stadium wynika jasno, że podczas pierwszego podziału mejotycznego każda chromonema wcześniej lub później uległa podłużnemu rozszczepieniu (jest jednak sprawą sporna, w jakim momencie zachodzi ten proces), tak że każdy z tworzących sie chromosomów potomnych zawiera już dwie, co prawda zazwyczaj niewidoczne chromonemy. Pozostają one w tej postaci aż do końca drugiego podziału mejotycznego. […]

Budowa i znaczenie żywej zawartości komórek

Budowę i znaczenie żywej zawartości komórek poznawano stopniowo, od połowy ubiegłego stulecia. Gdy oglądamy pod silnym powiększeniem cienkie przekroje wierzchołka łodygi rośliny nasiennej, wówczas stwierdzamy, że składa się on z komórek o mniej więcej prostokątnych zarysach, ponieważ mają one w przybliżeniu kształt sześcianów lub pryzmatów. Komórki te rozdzielone są delikatnymi ścianami, błonami komórkowymi. We wnętrzu […]

Karoteny

Karoteny, które należą do tetraterpenów, są nienasyconymi węglowodorami o wzorze sumarycznym C40H5B. W ksantofilach o wzorze CAOHO2, np. w rozpowszechnionej w liściach luteinie, dwa atomy wodoru karotenu zastąpione są grupami OH. Wszystkie te nierozpuszczalne w wodzie barwiki można ekstrahować ze świeżych lub suchych chloroplastów roztworem wodnym acetonu lub 80—90-procentowym goracym alkoholem, a więc np. zalewając […]

Zależność rośliny od środowiska

W wodzie istnieją zupełnie inne warunki życia niż na pustyni. Dlatego rośliny wodne i pustyniowe są odmiennie zbudowane i są w stanie rosnąć tylko w swoich zwykłych lub zbliżonych do nich w pewnym stopniu warunkach. Organizm jest zatem tylko wówczas zdolny do życia, gdy jego zewnętrzna i wewnętrzna budowa jest zharmonizowana z właściwym mu środowiskiem, […]

DevURL
Polecamy rowniez: