Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami cd

Następnie kafeteria została poinformowana o zatruciu i przestała podawać rybę. Nie udało się zidentyfikować innych osób, które jadły ryby w stołówce tego dnia, aby stwierdzić, czy którekolwiek z nich miało objawy zatrucia. Zajęte części ryb zostały zajęte i wysłane do laboratoriów w Food and Drug Administration w Atlancie w celu analizy zawartości histaminy za pomocą standardowej metody fluorometrycznej.19 W badaniu kontrolnym mierzyliśmy także wydalanie z moczem histaminy i N-metylohistaminy u trzech normalnych osobników po spożyciu świeżej marliny. Każdy badany zjadał 125 g gotowanej ryby. Próbki moczu zostały pobrane do analizy od każdej osoby w ciągu 24 godzin przed spożyciem ryb. Po spożyciu ryby, pobrano pierwszą próbkę moczu (otrzymaną w ciągu pierwszych 4 godzin) i następującą po niej 24-godzinną zbiórkę od każdego osobnika. Trzy porcje świeżego marlin również analizowano pod kątem zawartości histaminy.
Wyniki
Podsumowanie kliniczne
Trzy dotknięte chorobą osoby miały objawy zatrucia, które zaczęły się 10 do 30 minut po spożyciu ryby i polegały na silnym bólu głowy, łagodnych nudnościach i intensywnym zaczerwienieniu, szczególnie na twarzy. Jedna osoba miała również ciężką biegunkę nagłego ataku. Jeden z trzech szukał opieki w izbie przyjęć szpitala Vanderbilt i otrzymał difenhydraminę (50 mg domięśniowo), co spowodowało złagodzenie objawów w ciągu 30 minut. Druga osoba, lekarz, podawała sobie difenhydraminę (50 mg domięśniowo), co również spowodowało szybką poprawę objawów w ciągu około 30 minut. Trzecia osoba nie otrzymała antyhistaminy. Jego objawy ustąpiły po około trzech godzinach.
W badaniu kontrolnym żaden z trzech osobników, którzy zjadali świeżą marlinę nie wykazywał objawów scombrotoksyczności.
Zawartość histaminy po spożyciu ryb
Analiza FDA czterech próbek losowych partii ryb zaangażowanych w zatrucie wykazała poziomy 2495, 1456, 842 i 2503 .mol histaminy na 100 g ryb. Chociaż marlin jest rybą niegazowaną i nie odnotowano wcześniej, że powoduje zatrucie skombiowe, zawartość histaminy w rybach była bardzo wysoka. FDA ustaliła poziom zagrożenia zatruciem z tuńczyka, który zawiera histaminę w stężeniu powyżej 450 .mol na 100 g20; świeży tuńczyk zawiera mniej niż 9 .moli na 100 g.18 Zawartość histaminy świeżego marlina, która nie powodowała objawów zatrucia, była niewykrywalna (<4,5 .mol na 100 g).
Wydalanie z moczem histaminy i N-metylohistaminy
Ryc. 1. Ryc. 1. Wydalanie z moczem N-metylohistaminy, histaminy i PGD-M u trzech osób z Scombrotoxism. Pierwszy unieważniony mocz został zebrany w ciągu do 4 godzin po zatruciu, a następnie natychmiast po 24-godzinnym pobraniu, a następnie w drugiej 24-godzinnej zbiórce 14 dni po zatruciu. Każda osoba jest oznaczona innym symbolem. Poziome linie oznaczają normalne średnie +2 SD.
Początkowo zbadaliśmy, czy spożycie ryb spowodowało absorpcję znacznych ilości histaminy lub jej metabolitów przez pomiar wydalania z moczem metabolitu histaminy N-metylohistaminy (ryc.
[przypisy: , sanvita knurów, profaza ]

No Responses to “Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami cd”

Powiązane tematy z artykułem: medpolonia profaza sanvita knurów

Partnerzy serwisu:


Przeczytaj też:
Państwo roślinne

Zielony barwik umożliwia roślinie budowanie ze związków nieorganicznych organicznej substancji ciała i w ten sposób czyni jej życie niezależnym od zwierząt; zwierzę natomiast jest bezpośrednio lub pośrednio uzależnione od rośliny, gdyż do odżywiania potrzebne mu są związki organiczne. W przeciwieństwie do zwierząt dla roślin jest też charakterystyczne to, że ich wzrost i w ogóle rozwój […]

Leczenie przeciwzapalne kanakinumabem w chorobie miażdżycowej

Dane eksperymentalne i kliniczne sugerują, że zmniejszenie stanu zapalnego bez wpływu na poziom lipidów może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jednak hipoteza zapalna zakrzepicy nie została potwierdzona. Metody Przeprowadziliśmy randomizowaną, podwójnie ślepą próbę kanakinumabu, terapeutycznego przeciwciała monoklonalnego skierowanego przeciwko interleukinie-1., obejmującego 10 061 pacjentów z wcześniejszym zawałem mięśnia sercowego i wysokim poziomem wrażliwości białka C-reaktywnego wynoszącym […]

Rasowe różnice w zależności między ciśnieniem krwi a opornością na insulinę ad 5

Różnice w nachyleniach linii regresji między trzema grupami były statystycznie istotne (P = 0,037). Średnia stopa metaboliczna w spoczynku była podobna w trzech grupach (tabela 2). Niezależnie od wieku, płci, masy ciała i odsetka tkanki tłuszczowej, tempo metabolizmu w spoczynku było istotnie związane ze średnim ciśnieniem krwi u białych (r = 0,36, P = 0,01), […]

Powoduje to koniecznosc ograniczenia szybkosci skrawania, uniemozliwiajac zwiekszenie wydajnosci obróbki

Powoduje to konieczność ograniczenia szybkości skrawania, uniemożliwiając zwiększenie wydajności obróbki. Struganie jest ekonomiczne w przypadku obróbki długich i wąskich przedmiotów lub wielu przedmiotów krótkich, gdy istnieje możltiwość zamocowania ich na całej długości stołu. Strugarki poprzeczne Po prowadnicach kadłuba 1 przesuwa się ruchem postępowo-zwrotnym suwak 2. Stół roboczy 3 może . przesuwać się po poziomych prowadnicach […]

DevURL
Polecamy rowniez: