Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami cd

Następnie kafeteria została poinformowana o zatruciu i przestała podawać rybę. Nie udało się zidentyfikować innych osób, które jadły ryby w stołówce tego dnia, aby stwierdzić, czy którekolwiek z nich miało objawy zatrucia. Zajęte części ryb zostały zajęte i wysłane do laboratoriów w Food and Drug Administration w Atlancie w celu analizy zawartości histaminy za pomocą standardowej metody fluorometrycznej.19 W badaniu kontrolnym mierzyliśmy także wydalanie z moczem histaminy i N-metylohistaminy u trzech normalnych osobników po spożyciu świeżej marliny. Każdy badany zjadał 125 g gotowanej ryby. Próbki moczu zostały pobrane do analizy od każdej osoby w ciągu 24 godzin przed spożyciem ryb. Po spożyciu ryby, pobrano pierwszą próbkę moczu (otrzymaną w ciągu pierwszych 4 godzin) i następującą po niej 24-godzinną zbiórkę od każdego osobnika. Trzy porcje świeżego marlin również analizowano pod kątem zawartości histaminy.
Wyniki
Podsumowanie kliniczne
Trzy dotknięte chorobą osoby miały objawy zatrucia, które zaczęły się 10 do 30 minut po spożyciu ryby i polegały na silnym bólu głowy, łagodnych nudnościach i intensywnym zaczerwienieniu, szczególnie na twarzy. Jedna osoba miała również ciężką biegunkę nagłego ataku. Jeden z trzech szukał opieki w izbie przyjęć szpitala Vanderbilt i otrzymał difenhydraminę (50 mg domięśniowo), co spowodowało złagodzenie objawów w ciągu 30 minut. Druga osoba, lekarz, podawała sobie difenhydraminę (50 mg domięśniowo), co również spowodowało szybką poprawę objawów w ciągu około 30 minut. Trzecia osoba nie otrzymała antyhistaminy. Jego objawy ustąpiły po około trzech godzinach.
W badaniu kontrolnym żaden z trzech osobników, którzy zjadali świeżą marlinę nie wykazywał objawów scombrotoksyczności.
Zawartość histaminy po spożyciu ryb
Analiza FDA czterech próbek losowych partii ryb zaangażowanych w zatrucie wykazała poziomy 2495, 1456, 842 i 2503 .mol histaminy na 100 g ryb. Chociaż marlin jest rybą niegazowaną i nie odnotowano wcześniej, że powoduje zatrucie skombiowe, zawartość histaminy w rybach była bardzo wysoka. FDA ustaliła poziom zagrożenia zatruciem z tuńczyka, który zawiera histaminę w stężeniu powyżej 450 .mol na 100 g20; świeży tuńczyk zawiera mniej niż 9 .moli na 100 g.18 Zawartość histaminy świeżego marlina, która nie powodowała objawów zatrucia, była niewykrywalna (<4,5 .mol na 100 g).
Wydalanie z moczem histaminy i N-metylohistaminy
Ryc. 1. Ryc. 1. Wydalanie z moczem N-metylohistaminy, histaminy i PGD-M u trzech osób z Scombrotoxism. Pierwszy unieważniony mocz został zebrany w ciągu do 4 godzin po zatruciu, a następnie natychmiast po 24-godzinnym pobraniu, a następnie w drugiej 24-godzinnej zbiórce 14 dni po zatruciu. Każda osoba jest oznaczona innym symbolem. Poziome linie oznaczają normalne średnie +2 SD.
Początkowo zbadaliśmy, czy spożycie ryb spowodowało absorpcję znacznych ilości histaminy lub jej metabolitów przez pomiar wydalania z moczem metabolitu histaminy N-metylohistaminy (ryc.
[przypisy: , sanvita knurów, profaza ]

No Responses to “Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami cd”

Powiązane tematy z artykułem: medpolonia profaza sanvita knurów

Przeczytaj też:
Wygląd jądra

Żywe jądro komórkowe ma wygląd drobno- i gęstoziarnisty. Zwraca też uwagę jedno lub kilka większych, okrągłych, błyszczących ziarn lub kropel; są to zbudowane z białka jąderka (nucleoli). Jądro otoczone jest błoną jądrową, warstwą, która odgranicza wnętrze jądra od otaczającej je zawsze ze wszystkich stron plazmy. Subtelną strukturę jądra można rozpatrywać przede wszystkim na bardzo dobrze […]

Kursy językowe dla dzieci

Edukacja jest bardzo ważna w życiu każdego człowieka, dlatego dobrze jest dbać o nią już od najmłodszych lat. Obecnie zwraca się dużą uwagę na fakt, że dzieci bardzo dobrze przyswajają nowe informacje. Specjaliści dowodzą, że im wcześniej dziecko rozpocznie naukę, tym lepsze efekty będzie osiągało w przyszłości. Z tego powodu coraz popularniejsze stają się oferty […]

Szkoły językowe dla młodzieży

Nie wszystkie szkoły przekazują taką samą wiedzę. Skutki tego są widoczne podczas dalszych etapów kształcenia, kiedy widoczne stają się różnice pomiędzy poziomami umiejętności osób, uczących się wcześniej w różnych szkołach. W przypadku nauki języków obcych często konieczne jest dostosowanie poziomu zaawansowania do umiejętności uczniów, wyniesionych z poprzednich szkół. Osoby, które mają większą wiedzę, często decydują […]

Obowiązek szkolny

Pod koniec ubiegłego wieku przeprowadzono kolejną reformę przywracającą gimnazja. Skrócono szkołę podstawową do 6 lat. Już po kilku latach okazało się, że gimnazja to chybiony pomysł. Dzieci kończąc szkołę podstawową mają po 13 lat, zostają wrzucone w nowe środowisko, często nie radzą sobie ze zmianą. Okres między 12-14 rokiem życia to czas okresu dojrzewania, kiedy […]

DevURL
Polecamy rowniez: