Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami cd

Następnie kafeteria została poinformowana o zatruciu i przestała podawać rybę. Nie udało się zidentyfikować innych osób, które jadły ryby w stołówce tego dnia, aby stwierdzić, czy którekolwiek z nich miało objawy zatrucia. Zajęte części ryb zostały zajęte i wysłane do laboratoriów w Food and Drug Administration w Atlancie w celu analizy zawartości histaminy za pomocą standardowej metody fluorometrycznej.19 W badaniu kontrolnym mierzyliśmy także wydalanie z moczem histaminy i N-metylohistaminy u trzech normalnych osobników po spożyciu świeżej marliny. Każdy badany zjadał 125 g gotowanej ryby. Próbki moczu zostały pobrane do analizy od każdej osoby w ciągu 24 godzin przed spożyciem ryb. Po spożyciu ryby, pobrano pierwszą próbkę moczu (otrzymaną w ciągu pierwszych 4 godzin) i następującą po niej 24-godzinną zbiórkę od każdego osobnika. Trzy porcje świeżego marlin również analizowano pod kątem zawartości histaminy.
Wyniki
Podsumowanie kliniczne
Trzy dotknięte chorobą osoby miały objawy zatrucia, które zaczęły się 10 do 30 minut po spożyciu ryby i polegały na silnym bólu głowy, łagodnych nudnościach i intensywnym zaczerwienieniu, szczególnie na twarzy. Jedna osoba miała również ciężką biegunkę nagłego ataku. Jeden z trzech szukał opieki w izbie przyjęć szpitala Vanderbilt i otrzymał difenhydraminę (50 mg domięśniowo), co spowodowało złagodzenie objawów w ciągu 30 minut. Druga osoba, lekarz, podawała sobie difenhydraminę (50 mg domięśniowo), co również spowodowało szybką poprawę objawów w ciągu około 30 minut. Trzecia osoba nie otrzymała antyhistaminy. Jego objawy ustąpiły po około trzech godzinach.
W badaniu kontrolnym żaden z trzech osobników, którzy zjadali świeżą marlinę nie wykazywał objawów scombrotoksyczności.
Zawartość histaminy po spożyciu ryb
Analiza FDA czterech próbek losowych partii ryb zaangażowanych w zatrucie wykazała poziomy 2495, 1456, 842 i 2503 .mol histaminy na 100 g ryb. Chociaż marlin jest rybą niegazowaną i nie odnotowano wcześniej, że powoduje zatrucie skombiowe, zawartość histaminy w rybach była bardzo wysoka. FDA ustaliła poziom zagrożenia zatruciem z tuńczyka, który zawiera histaminę w stężeniu powyżej 450 .mol na 100 g20; świeży tuńczyk zawiera mniej niż 9 .moli na 100 g.18 Zawartość histaminy świeżego marlina, która nie powodowała objawów zatrucia, była niewykrywalna (<4,5 .mol na 100 g).
Wydalanie z moczem histaminy i N-metylohistaminy
Ryc. 1. Ryc. 1. Wydalanie z moczem N-metylohistaminy, histaminy i PGD-M u trzech osób z Scombrotoxism. Pierwszy unieważniony mocz został zebrany w ciągu do 4 godzin po zatruciu, a następnie natychmiast po 24-godzinnym pobraniu, a następnie w drugiej 24-godzinnej zbiórce 14 dni po zatruciu. Każda osoba jest oznaczona innym symbolem. Poziome linie oznaczają normalne średnie +2 SD.
Początkowo zbadaliśmy, czy spożycie ryb spowodowało absorpcję znacznych ilości histaminy lub jej metabolitów przez pomiar wydalania z moczem metabolitu histaminy N-metylohistaminy (ryc.
[przypisy: , światowy dzień rzucania palenia, profaza ]

No Responses to “Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami cd”

Powiązane tematy z artykułem: profaza światowy dzień rzucania palenia

Partnerzy serwisu:


Przeczytaj też:
W zadanym polozeniu stól ustawia sie recznie

W żądanym położeniu stół ustawia się ręcznie. Podobny układ kinematyczny mają frezarki uniwersalne. Są one jednak wyposażone w obrotnicę umożliwiającą skręcanie stołu roboczego o pewien kąt, co znacznie rozszerza zakres obróbki. Frezarka wspornikowa pionowa ma wrzeciono ustawione prostopadle do powierzchni stołu. Powoduje to istotną różnicę w kształcie kadłuba w porównaniu z kadłubem frezarki poziomej, Pozostałe […]

Profilaktyka po transplantacji nerek AD 6

Nowy rak skóry płaskonabłonkowej rozwinął się u 14 pacjentów (22%) w grupie otrzymującej syrolimus i u 22 (39%) w grupie z inhibitorem kalcyneuryny (ryzyko względne, 0,56; 95% CI, 0,32 do 0,98) po medianie: przedział 15 miesięcy w porównaniu z 7 miesiącami (P = 0,02). Wśród pacjentów w grupie otrzymującej sirolimus, u których wystąpiły nowe raki […]

Podział protoplastów

Cechy żywych składników komórki rozrodczej są przenoszone na wszystkie komórki rozwijającego się z niej organizmu oraz na jego komórki rozrodcze i ciągłość trwania życia zostaje zachowana. Podział protoplastów rozpoczyna się zazwyczaj od podziału jądra komórkowego. Jest to konieczne w jednojądrowych komórkach, gdyż w ten sposób każda z komórek potomnych otrzymuje jądro; natomiast przy podziale komórek […]

Leczenie endoskopowe a manewrowanie dla niemowląt wodogłowia w Ugandzie czesc 4

Oszacowaliśmy, że klinicznie istotna skorygowana różnica między grupami leczenia wynosiłaby 3 (około trzy czwarte SD) w tej skali. Zakładając, że 20% śmiertelność i 5% utrata w obserwacji, oszacowaliśmy, że 50 niemowląt w grupie (100 w sumie) musiałoby zostać zrekrutowane, aby badanie miało 90% mocy do wykrycia klinicznie znaczącej różnicy między grupami w ocena poznawcza BSID-3 […]

DevURL
Polecamy rowniez: