Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami cd

Następnie kafeteria została poinformowana o zatruciu i przestała podawać rybę. Nie udało się zidentyfikować innych osób, które jadły ryby w stołówce tego dnia, aby stwierdzić, czy którekolwiek z nich miało objawy zatrucia. Zajęte części ryb zostały zajęte i wysłane do laboratoriów w Food and Drug Administration w Atlancie w celu analizy zawartości histaminy za pomocą standardowej metody fluorometrycznej.19 W badaniu kontrolnym mierzyliśmy także wydalanie z moczem histaminy i N-metylohistaminy u trzech normalnych osobników po spożyciu świeżej marliny. Każdy badany zjadał 125 g gotowanej ryby. Próbki moczu zostały pobrane do analizy od każdej osoby w ciągu 24 godzin przed spożyciem ryb. Po spożyciu ryby, pobrano pierwszą próbkę moczu (otrzymaną w ciągu pierwszych 4 godzin) i następującą po niej 24-godzinną zbiórkę od każdego osobnika. Trzy porcje świeżego marlin również analizowano pod kątem zawartości histaminy.
Wyniki
Podsumowanie kliniczne
Trzy dotknięte chorobą osoby miały objawy zatrucia, które zaczęły się 10 do 30 minut po spożyciu ryby i polegały na silnym bólu głowy, łagodnych nudnościach i intensywnym zaczerwienieniu, szczególnie na twarzy. Jedna osoba miała również ciężką biegunkę nagłego ataku. Jeden z trzech szukał opieki w izbie przyjęć szpitala Vanderbilt i otrzymał difenhydraminę (50 mg domięśniowo), co spowodowało złagodzenie objawów w ciągu 30 minut. Druga osoba, lekarz, podawała sobie difenhydraminę (50 mg domięśniowo), co również spowodowało szybką poprawę objawów w ciągu około 30 minut. Trzecia osoba nie otrzymała antyhistaminy. Jego objawy ustąpiły po około trzech godzinach.
W badaniu kontrolnym żaden z trzech osobników, którzy zjadali świeżą marlinę nie wykazywał objawów scombrotoksyczności.
Zawartość histaminy po spożyciu ryb
Analiza FDA czterech próbek losowych partii ryb zaangażowanych w zatrucie wykazała poziomy 2495, 1456, 842 i 2503 .mol histaminy na 100 g ryb. Chociaż marlin jest rybą niegazowaną i nie odnotowano wcześniej, że powoduje zatrucie skombiowe, zawartość histaminy w rybach była bardzo wysoka. FDA ustaliła poziom zagrożenia zatruciem z tuńczyka, który zawiera histaminę w stężeniu powyżej 450 .mol na 100 g20; świeży tuńczyk zawiera mniej niż 9 .moli na 100 g.18 Zawartość histaminy świeżego marlina, która nie powodowała objawów zatrucia, była niewykrywalna (<4,5 .mol na 100 g).
Wydalanie z moczem histaminy i N-metylohistaminy
Ryc. 1. Ryc. 1. Wydalanie z moczem N-metylohistaminy, histaminy i PGD-M u trzech osób z Scombrotoxism. Pierwszy unieważniony mocz został zebrany w ciągu do 4 godzin po zatruciu, a następnie natychmiast po 24-godzinnym pobraniu, a następnie w drugiej 24-godzinnej zbiórce 14 dni po zatruciu. Każda osoba jest oznaczona innym symbolem. Poziome linie oznaczają normalne średnie +2 SD.
Początkowo zbadaliśmy, czy spożycie ryb spowodowało absorpcję znacznych ilości histaminy lub jej metabolitów przez pomiar wydalania z moczem metabolitu histaminy N-metylohistaminy (ryc.
[przypisy: , sanvita knurów, profaza ]

No Responses to “Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami cd”

Powiązane tematy z artykułem: medpolonia profaza sanvita knurów

Przeczytaj też:
Rozsuwanie się par chromatyd

Rozsuwanie się par chromatyd zachodzi w różnych punktach i polega na uwypuklaniu się pętli 0 budowie podwójnej. Ściślejsze połączenie ze stadium zygotenu zostaje zachowane tylko pomiędzy dwiema z czterech chromatyd każdego biwalentu; istnieje ono w jednym lub kilku niekiedy z góry określonych punktach. Takie połączenie wykazują dwie chromatydy, z których każda należy do innego partnera. […]

Zamknięcie owalne otworu owalnego lub terapia przeciwpłytkowa dla udaru kryptogennego ad 6

Wyjściowa charakterystyka była podobna w dwóch grupach badawczych (tabela 1). Mediana czasu od uderzenia wskaźnika do randomizacji wynosiła 102 dni (zakres międzykwartylowy, od 56 do 148). Mediana czasu obserwacji wyniosła 3,2 roku (zakres międzykwartylny, od 2,2 do 4,8), z 1529 pacjentami w okresie obserwacji w grupie zamykającej PFO i 703 pacjentami w okresie obserwacji w […]

Wpływ Clopidogrel Dodany do aspiryny u pacjentów z niedawnym udarem Lacunar AD 5

Interakcje między planowanymi zmiennymi towarzyszącymi a przypisaniem przeciwpłytkowym oceniano za pomocą modeli Cox w celu określenia, czy efekt leczenia różnił się w poszczególnych podgrupach. Wszystkie analizy opierały się na zasadzie zamiaru leczenia. Badanie było monitorowane przez niezależny komitet monitorujący dane i bezpieczeństwo wybrany przez sponsora badania. Dwie zaplanowane analizy pośrednie zostały przeprowadzone po jednej trzeciej […]

Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami ad 5

W przeciwieństwie do zwiększonego wydzielania histaminy i N-metylohistaminy z moczem, wydalanie PGD-M było prawidłowe we wszystkich trzech próbkach moczu od każdej z trzech osób (ryc. 1). Dyskusja Histaminę zasugerowano około 50 lat temu jako czynnik sprawczy scombrotoksyczności, ale jej rola pozostała pod znakiem zapytania. Jedną z przyczyn utrzymującej się wątpliwości jest to, że niemożliwe było […]

DevURL
Polecamy rowniez: