Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami czesc 4

1). Poziom moczu N-metylohistaminy był prawidłowy w próbkach moczu pobranych od trzech osób 14 dni po zatruciu. Poziomy te były jednak znacznie wyższe w próbkach moczu pobranych podczas objawowej fazy scombrotoksyczności u każdej z tych trzech osób. Początkowe próbki zebrane od jednej do czterech godzin po spożyciu ryby zawierały poziomy N-metylohistaminy 15 do 20 razy większej od normalnej średniej. W próbkach pobranych w ciągu następnych 24 godzin poziomy były nadal podwyższone, ale w mniejszym stopniu, od 4 do 11 razy większe niż średnia normalna. W związku z tym spożycie ryb spowodowało znaczne zwiększenie wydzielania N-metylohistaminy z moczem. Wyniki te nie dowodzą jednak, że ogólnoustrojowe stężenia wolnej histaminy również były podwyższone, ponieważ spożyta histamina mogła zostać metabolizowana w błonie śluzowej jelit i wątrobie przed wejściem do krążenia układowego.6 Aby odpowiedzieć na to pytanie, zmierzyliśmy wydalanie z moczem histaminy. w tych samych próbkach moczu. Czternaście dni po zatruciu wydalanie z moczem histaminy u każdej z trzech zatrutych osób było normalne. Jednakże, jak stwierdziliśmy w przypadku wydalania z moczem N-metylohistaminy, poziomy histaminy były podwyższone w próbkach moczu pobieranych bezpośrednio po spożyciu ryby. W próbkach moczu zebranych w ciągu jednej do czterech godzin po spożyciu ryb poziomy histaminy były 9 do 20 razy większe od normalnej średniej. W próbkach pobranych podczas kolejnego 24-godzinnego okresu poziomy te spadły do 4 do 15 razy w stosunku do normalnej średniej (ryc. 1).
Tabela 1. Tabela 1. Wydalanie z moczem histaminy i N-metylohistaminy u osoby, która zjadła tylko niewielką ilość marliny, wszczepioną w zatrucie i nie miała scombrotoksyczności. Tabela 2. Tabela 2. Wydalanie moczu z histaminy i N-metylohistaminy u trzech pacjentów z grupy kontrolnej, którzy spożywają świeży marlin zawierający nietrudno wykryć histaminę. Jak wcześniej wspomniano, jedna osoba rozpoznała pieprzny, metaliczny smak zepsutych ryb scombroid, a tym samym zjadł tylko niewielką porcję porcji. Ta osoba nie miała objawów scombrotoksyczności, a poziom moczu zarówno histaminy, jak i N-metylohistaminy był prawidłowy zarówno w próbce moczu pobranej wkrótce po posiłku, jak iw zebranej podczas kolejnych 24 godzin (Tabela 1). Dlatego tylko osoby, u których rozwinął się scombrotoksyzm, zwiększyły stężenia histaminy w krążeniu po spożyciu zepsutej ryby. Ponadto wydalanie z moczem zarówno histaminy, jak i N-metylohistaminy utrzymywało się normalnie u trzech osobników z grupy kontrolnej, którzy zjadali świeżą marlinę zawierającą niewykrywalne ilości histaminy i która nie powodowała objawów zatrucia (tabela 2).
Ocena wydzielania PGD-M
Zwiększone wydzielanie histaminy przez nerki u osób dotkniętych chorobą mogło być spowodowane spożyciem histaminy zawartej w rybach lub spożyciem innych substancji obecnych w rybach, które wywołały uwalnianie endogennej histaminy z komórek tucznych tkanki. Ten ostatni, jeśli nastąpi, jest mało prawdopodobne, aby wiązał się z alergicznym, zależnym od IgE mechanizmem aktywacji mastocytów, ponieważ wszystkie osoby, które jedzą zepsute ryby tarota, mają objawy zatrucia.5 My i inni odkryliśmy, że mastocyty aktywowane przez IgE- mechanizmy zależne lub niezależne in vitro i in vivo uwalniają prostaglandynę D2 wraz z histaminą.21 22 23 24 25 26 W związku z tym zbadaliśmy, czy istnieją dowody zwiększonego uwalniania prostaglandyny D2 u osób zatrutych poprzez pomiar wydalania z moczem PGD-M
[więcej w: sanvita knurów, profaza, próba tuberkulinowa ]

No Responses to “Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami czesc 4”

Powiązane tematy z artykułem: próba tuberkulinowa profaza sanvita knurów

Partnerzy serwisu:


Przeczytaj też:
Anafaza

W późnej anafazie obie chromonemy rozsuwają się w pewnym stopniu i dzięki temu staja sie wyraźniej widoczne. Każdy chromosom potomny zawiera zatem znowu dwie chromatydy, każda z jedną chromonemą. W telofazie zanika matrix chromosomów potomnych. Uwolnione w ten sposób ich pary chromonem zatracają następnie prawidłowość spiralizacji, rozluźniając mniej lub więcej wyraźnie swe zwoje; w tym […]

Odchylenia od typowego podziału komórek

W nagich komórkach śluzowców i wiciowców podczas podziału odbywa się czynne przewężanie lub też fragmentowanie plazmy. Tu i ówdzie w państwie roślinnym występują odchylenia od typowego podziału komórki, mianowicie jednoczesne tworzenie się licznych komórek potomnych, pączkowanie i swobodne powstawanie komórek. Podziały jądra swobodne, czyli nie związane z podziałami komórek, dają się obserwować w wielojądrowych komórkach […]

Czynna protoplazma

Czynna protoplazma zawiera 70—80% lub nawet więcej wody i nie jest ciałem jednolitym chemicznie, lecz uorganizowaną mieszaniną znacznej ilości związków chemicznych. Mieszanina ta chemicznie stale się zmienia w aktywnie żywej protoplazmie. Jej bardzo ważną częścią składową są ciała białkowe (białka proteiny, a przede wszystkim połączenia białkowe — proteidy). Dlatego protoplazma daje reakcje na białko, a […]

Edukacja w naszym kraju

W Polsce szkoła jest obowiązkowa. To dzięki niej nie jesteśmy zacofani, umiemy poprawianie pisać oraz czytać. To jest bardzo ważne w życiu każdego człowieka. W naszym kraju szkołę rozpoczyna się w wieku siedmiu lat. Także wiek jest odpowiedni.

DevURL
Polecamy rowniez: