Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami czesc 4

1). Poziom moczu N-metylohistaminy był prawidłowy w próbkach moczu pobranych od trzech osób 14 dni po zatruciu. Poziomy te były jednak znacznie wyższe w próbkach moczu pobranych podczas objawowej fazy scombrotoksyczności u każdej z tych trzech osób. Początkowe próbki zebrane od jednej do czterech godzin po spożyciu ryby zawierały poziomy N-metylohistaminy 15 do 20 razy większej od normalnej średniej. W próbkach pobranych w ciągu następnych 24 godzin poziomy były nadal podwyższone, ale w mniejszym stopniu, od 4 do 11 razy większe niż średnia normalna. W związku z tym spożycie ryb spowodowało znaczne zwiększenie wydzielania N-metylohistaminy z moczem. Wyniki te nie dowodzą jednak, że ogólnoustrojowe stężenia wolnej histaminy również były podwyższone, ponieważ spożyta histamina mogła zostać metabolizowana w błonie śluzowej jelit i wątrobie przed wejściem do krążenia układowego.6 Aby odpowiedzieć na to pytanie, zmierzyliśmy wydalanie z moczem histaminy. w tych samych próbkach moczu. Czternaście dni po zatruciu wydalanie z moczem histaminy u każdej z trzech zatrutych osób było normalne. Jednakże, jak stwierdziliśmy w przypadku wydalania z moczem N-metylohistaminy, poziomy histaminy były podwyższone w próbkach moczu pobieranych bezpośrednio po spożyciu ryby. W próbkach moczu zebranych w ciągu jednej do czterech godzin po spożyciu ryb poziomy histaminy były 9 do 20 razy większe od normalnej średniej. W próbkach pobranych podczas kolejnego 24-godzinnego okresu poziomy te spadły do 4 do 15 razy w stosunku do normalnej średniej (ryc. 1).
Tabela 1. Tabela 1. Wydalanie z moczem histaminy i N-metylohistaminy u osoby, która zjadła tylko niewielką ilość marliny, wszczepioną w zatrucie i nie miała scombrotoksyczności. Tabela 2. Tabela 2. Wydalanie moczu z histaminy i N-metylohistaminy u trzech pacjentów z grupy kontrolnej, którzy spożywają świeży marlin zawierający nietrudno wykryć histaminę. Jak wcześniej wspomniano, jedna osoba rozpoznała pieprzny, metaliczny smak zepsutych ryb scombroid, a tym samym zjadł tylko niewielką porcję porcji. Ta osoba nie miała objawów scombrotoksyczności, a poziom moczu zarówno histaminy, jak i N-metylohistaminy był prawidłowy zarówno w próbce moczu pobranej wkrótce po posiłku, jak iw zebranej podczas kolejnych 24 godzin (Tabela 1). Dlatego tylko osoby, u których rozwinął się scombrotoksyzm, zwiększyły stężenia histaminy w krążeniu po spożyciu zepsutej ryby. Ponadto wydalanie z moczem zarówno histaminy, jak i N-metylohistaminy utrzymywało się normalnie u trzech osobników z grupy kontrolnej, którzy zjadali świeżą marlinę zawierającą niewykrywalne ilości histaminy i która nie powodowała objawów zatrucia (tabela 2).
Ocena wydzielania PGD-M
Zwiększone wydzielanie histaminy przez nerki u osób dotkniętych chorobą mogło być spowodowane spożyciem histaminy zawartej w rybach lub spożyciem innych substancji obecnych w rybach, które wywołały uwalnianie endogennej histaminy z komórek tucznych tkanki. Ten ostatni, jeśli nastąpi, jest mało prawdopodobne, aby wiązał się z alergicznym, zależnym od IgE mechanizmem aktywacji mastocytów, ponieważ wszystkie osoby, które jedzą zepsute ryby tarota, mają objawy zatrucia.5 My i inni odkryliśmy, że mastocyty aktywowane przez IgE- mechanizmy zależne lub niezależne in vitro i in vivo uwalniają prostaglandynę D2 wraz z histaminą.21 22 23 24 25 26 W związku z tym zbadaliśmy, czy istnieją dowody zwiększonego uwalniania prostaglandyny D2 u osób zatrutych poprzez pomiar wydalania z moczem PGD-M
[więcej w: sanvita knurów, profaza, próba tuberkulinowa ]

No Responses to “Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami czesc 4”

Powiązane tematy z artykułem: próba tuberkulinowa profaza sanvita knurów

Partnerzy serwisu:
Przeczytaj też:
Samodzielna praca w szkole

Dla każdego dziecka praca w szkole powinna być najważniejsza. Jednym słowem powinna być jego głównym zajęciem i wskazywać mu drogę życiową. Czym bowiem ma zajmować się dziecko znajdujące się w szkole podstawowej czy też w gimnazjum. Oczywiście, że nauką. Ta powinna być na pierwszym miejscu a dopiero potem za nią wszystkie pozostaje pasje, hobby czy […]

Rasowe różnice w zależności między ciśnieniem krwi a opornością na insulinę czesc 4

Statystyczne znaczenie różnic w nachyleniu zależności między ciśnieniem krwi a innymi zmiennymi pomiędzy trzema grupami rasowymi testowano przez porównanie równań regresji, które obejmowały te terminy interakcji z tymi, które je wykluczały33. Wyniki Tabela 2. Tabela 2. Charakterystyka metaboliczna pacjentów w trzech grupach * Tabele i 2 pokazują fizyczne i metaboliczne cechy badanych osobników. Indianie Pima […]

Na kwadratowym uchwycie gwintownika mocujemy zabierak, którego koniec opieramy 10 suport

Na kwadratowym uchwycie gwintownika mocujemy zabierak, którego koniec opieramy 10 suport. Można też zamocować gwintownik w uchwycie dwuszczękowym i osadzić go w tulei konika. Po zamocowaniu przedmiotu i gwintownika włączamy, napęd wrzeciona i w miarę gwintowania przesuwamy tuleję konika nie wywierając nacisku na gwintownik. Obróbka wykańczająca na tokarkach. Na tokarkach można przeprowadzać także obróbkę wykańczającą […]

Podział protoplastów

Cechy żywych składników komórki rozrodczej są przenoszone na wszystkie komórki rozwijającego się z niej organizmu oraz na jego komórki rozrodcze i ciągłość trwania życia zostaje zachowana. Podział protoplastów rozpoczyna się zazwyczaj od podziału jądra komórkowego. Jest to konieczne w jednojądrowych komórkach, gdyż w ten sposób każda z komórek potomnych otrzymuje jądro; natomiast przy podziale komórek […]

DevURL
Polecamy rowniez: