Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami czesc 4

1). Poziom moczu N-metylohistaminy był prawidłowy w próbkach moczu pobranych od trzech osób 14 dni po zatruciu. Poziomy te były jednak znacznie wyższe w próbkach moczu pobranych podczas objawowej fazy scombrotoksyczności u każdej z tych trzech osób. Początkowe próbki zebrane od jednej do czterech godzin po spożyciu ryby zawierały poziomy N-metylohistaminy 15 do 20 razy większej od normalnej średniej. W próbkach pobranych w ciągu następnych 24 godzin poziomy były nadal podwyższone, ale w mniejszym stopniu, od 4 do 11 razy większe niż średnia normalna. W związku z tym spożycie ryb spowodowało znaczne zwiększenie wydzielania N-metylohistaminy z moczem. Wyniki te nie dowodzą jednak, że ogólnoustrojowe stężenia wolnej histaminy również były podwyższone, ponieważ spożyta histamina mogła zostać metabolizowana w błonie śluzowej jelit i wątrobie przed wejściem do krążenia układowego.6 Aby odpowiedzieć na to pytanie, zmierzyliśmy wydalanie z moczem histaminy. w tych samych próbkach moczu. Czternaście dni po zatruciu wydalanie z moczem histaminy u każdej z trzech zatrutych osób było normalne. Jednakże, jak stwierdziliśmy w przypadku wydalania z moczem N-metylohistaminy, poziomy histaminy były podwyższone w próbkach moczu pobieranych bezpośrednio po spożyciu ryby. W próbkach moczu zebranych w ciągu jednej do czterech godzin po spożyciu ryb poziomy histaminy były 9 do 20 razy większe od normalnej średniej. W próbkach pobranych podczas kolejnego 24-godzinnego okresu poziomy te spadły do 4 do 15 razy w stosunku do normalnej średniej (ryc. 1).
Tabela 1. Tabela 1. Wydalanie z moczem histaminy i N-metylohistaminy u osoby, która zjadła tylko niewielką ilość marliny, wszczepioną w zatrucie i nie miała scombrotoksyczności. Tabela 2. Tabela 2. Wydalanie moczu z histaminy i N-metylohistaminy u trzech pacjentów z grupy kontrolnej, którzy spożywają świeży marlin zawierający nietrudno wykryć histaminę. Jak wcześniej wspomniano, jedna osoba rozpoznała pieprzny, metaliczny smak zepsutych ryb scombroid, a tym samym zjadł tylko niewielką porcję porcji. Ta osoba nie miała objawów scombrotoksyczności, a poziom moczu zarówno histaminy, jak i N-metylohistaminy był prawidłowy zarówno w próbce moczu pobranej wkrótce po posiłku, jak iw zebranej podczas kolejnych 24 godzin (Tabela 1). Dlatego tylko osoby, u których rozwinął się scombrotoksyzm, zwiększyły stężenia histaminy w krążeniu po spożyciu zepsutej ryby. Ponadto wydalanie z moczem zarówno histaminy, jak i N-metylohistaminy utrzymywało się normalnie u trzech osobników z grupy kontrolnej, którzy zjadali świeżą marlinę zawierającą niewykrywalne ilości histaminy i która nie powodowała objawów zatrucia (tabela 2).
Ocena wydzielania PGD-M
Zwiększone wydzielanie histaminy przez nerki u osób dotkniętych chorobą mogło być spowodowane spożyciem histaminy zawartej w rybach lub spożyciem innych substancji obecnych w rybach, które wywołały uwalnianie endogennej histaminy z komórek tucznych tkanki. Ten ostatni, jeśli nastąpi, jest mało prawdopodobne, aby wiązał się z alergicznym, zależnym od IgE mechanizmem aktywacji mastocytów, ponieważ wszystkie osoby, które jedzą zepsute ryby tarota, mają objawy zatrucia.5 My i inni odkryliśmy, że mastocyty aktywowane przez IgE- mechanizmy zależne lub niezależne in vitro i in vivo uwalniają prostaglandynę D2 wraz z histaminą.21 22 23 24 25 26 W związku z tym zbadaliśmy, czy istnieją dowody zwiększonego uwalniania prostaglandyny D2 u osób zatrutych poprzez pomiar wydalania z moczem PGD-M
[więcej w: sanvita knurów, profaza, próba tuberkulinowa ]

No Responses to “Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami czesc 4”

Powiązane tematy z artykułem: próba tuberkulinowa profaza sanvita knurów

Partnerzy serwisu:


Przeczytaj też:
Proces zanikania włókien łączących

Proces zanikania włókien łączących postępuje od jąder potomnych ku powstającej blaszce środkowej. Na obu powierzchniach blaszki środkowej zostaną następnie odkładane delikatne początkowo błony pierwotne. Jeśli szerokość komórki jest nieznaczna, płaszczyzna równikowa fragmoplastu ze wszystkich stron wchodzi w zetkniecie ze ścianami bocznymi komórki. Nowa przegroda zatem dzieli wówczas niemal cd razu protoplast macierzysty na potomne. Jeśli […]

Zamknięcie owalne otworu owalnego lub terapia przeciwpłytkowa dla udaru kryptogennego cd

Pacjenci byli również wykluczeni, jeśli mieli udar w wyniku niedrożności drobnych naczyń, którą zdefiniowano jako obecność małego, głębokiego zawału (<1,5 cm średnicy) lub typowego klinicznego zespołu lakunarnego. Pacjenci byli wykluczani, jeśli mieli niekontrolowaną cukrzycę, niekontrolowane nadciśnienie, chorobę autoimmunologiczną lub niedawną historię nadużywania alkoholu lub leków, lub jeśli mieli specyficzne wskazanie do leczenia przeciwzakrzepowego. (Kryteria kwalifikacji […]

Leczenie endoskopowe a manewrowanie dla niemowląt wodogłowia w Ugandzie ad 5

Obwód głowy i objętość płynu mózgowo-rdzeniowego były istotnie większe w punkcie wyjściowym w grupie z zastawką trójdzielno-otrzewnową niż w grupie ETV-CPC, ale nie było innych znaczących zaburzeń równowagi między grupami. Brakowało danych wynikowych dla 6 pacjentów (4 w grupie ETV-CPC i 2 w grupie z zastawką żyłowo-otrzewnowo-przedsionkową), z których wszyscy zmarli przed 12-miesięczną obserwacją; ci […]

Pirenoidy

U glonów zdarzają się inaczej wykształcone chloroplasty; mogą być one kubkowate, wstęgowate, gwiaździste lub płytkowate, a nawet siateczkowate (np. Cladophora). Często występują w nich okrągłe lub kanciaste ziarna proteinowe — pirenoidy. Pirenoidy otoczone małymi ziarnami skrobi nazywane są również ogniskami skrobiotwórczymi. Bogate w lipoidy protoplazmatyczne cialo chloroplastów, zrąb (stroma), jest bezbarwne.

DevURL
Polecamy rowniez: