Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami
SCOMBROID-zatrucie ryb (scombrotoxism) odnosi się do zespołu klinicznego, który wynika z przyjmowania zepsutych ryb, zwykle z rodziny Scombridae i Scomberesocidae. Dotyczy to tuńczyka, makreli, bonito i bonito.1 Jednakże ryby niegumiące, takie jak mahi-mahi, bluefish, amberjack, śledź, sardynki i anchois, a także sery, są również uważane za przyczyny scombrotoksyczności.2. zatrucie pokarmowe jest najczęstszą przyczyną ichtotoksyczności na świecie3. W Stanach Zjednoczonych takie zatrucie jest jedną z głównych chorób przenoszonych drogą pokarmową zgłoszonych do Centrum Kontroli Chorób (CDC). Objawy zatrucia rybomotorycznym zwykle występują w ciągu godziny po spożyciu zepsutych ryb i utrzymują się przez kilka godzin.1 Objawy obejmują uderzenia gorąca, pocenie się, nudności, wymioty, biegunkę, bóle głowy, kołatania serca, zawroty głowy, wysypkę i czasami obrzęk twarz i język. Może również wystąpić zaburzenie oddychania, a przy okazji odnotowuje się wstrząs naczynioruchowy.2
Przyczyna zatrucia skrobio-rybami nie jest dobrze znana. CDC odnosi się do czynnika sprawczego jako scombrotoksyny. 4 Toksyna nie występuje, gdy ryby są złowione, ale jest produkowana później podczas zepsucia.5. Pierwsza zasugerowana histamina jako toksyna wywołująca w latach czterdziestych, 6 na podstawie liczby obserwacji. Ryby, które spowodowały zatrucie scombroidem, zawierają stale duże ilości histaminy. 6 Ryby tarczycowe zawierają znaczne ilości wolnej histydyny, która może być dekarboksylowana, tworząc histaminę przez bakterie jelitowe obecne w zepsutych rybach.6, 7 Ponadto, przypominają objawy zatrucia skrobio-rybami. toksyczności histaminowej i poprawy objawów zgłaszano po leczeniu lekami przeciwhistaminowymi.8
Głównym czynnikiem, który podał w wątpliwość rolę histaminy w zatruciu rybomotorowym jest to, że chociaż było możliwe wytworzenie łagodnych objawów nadmiaru histaminy po doustnym podaniu substancji w dużych dawkach dla ludzi, nie było możliwe odtworzyć chorobę w dawkach porównywalnych z ilościami spożywanymi przez ryby, które wywołały skombrotoksyczność.9 10 11 Może to wynikać z bardzo słabej absorpcji histaminy z przewodu żołądkowo-jelitowego oraz z faktu, że błona śluzowa wątroby i jelit ma dużą zdolność do inaktywacji histaminy.6, 11 Wyniki te doprowadziły do spekulacji, że substancje mogą występować w zepsutych rybach, które zwiększają aktywność farmakologiczną histaminy, ułatwiają jej wchłanianie lub hamują jej inaktywację przez N-metylotransferazę histaminową, oksydazę diaminową lub oba. 6, 12
Najważniejsze informacje niezbędne do poparcia lub odrzucenia spekulacji, że histamina może być toksyną powodującą zatrucie rybami tarami – tj. Bezpośrednia ocena, czy poziomy histaminy wystarczające do wywołania toksyczności są obecne in vivo u ludzi w związku z takim zatruciem – ma nigdy nie uzyskano. Niedawny wybuch zatrucia scombroidami w lokalnej kafeterii dał nam możliwość zajęcia się tym pytaniem.
Metody
Materiały
[2H4] Histaminę i [2H3] N-metylohistaminę otrzymano z MSD Isotopes (Montreal)
[przypisy: chromoplasty, sanvita knurów, wodogłowie u niemowląt objawy ]
No Responses to “Dowody na to, że histamina jest przyczyną toksycznego zatrucia rybami”
Powiązane tematy z artykułem: chromoplasty sanvita knurów wodogłowie u niemowląt objawy
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: usługi pogrzebowe[…]
W moim domu rodzinnym był taki zwyczaj
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: Opole ginekolog[…]
zwiększając podaż wapnia, tylko pogłębi się te objawy
[..] Odniesienie w tekscie do stomatolog bielsko biała[…]
Prosze nie wprowadzac ludzi w blad